Suvi Kinnunen -

Muista taukojen merkitys!

Juhannuksen lisäksi vastikään vietettiin myös kesäpäivän seisausta, josta inspiroituneena otimme aiheeksi tauot ja niiden merkityksen. Taukojen pitäminen on tutkitusti työtehoa ja sen mukavuutta parantava tekijä. Pidä siis huoli, että otat tauot osaksi arkeasi! Kokosimme yhteen tilanteita, joissa tauoilla on iso merkitys ja niitä kannattaa ehdottomasti pitää. Näitä tilanteita tulee vastaan esimerkiksi messutyöskentelyssä, tapahtuman aikataulutuksessa, toimistotyössä, kuin jokaisen arjessakin.

Taukojen viettäminen on tärkeää tapahtumissa, kuin myös jokaisen arjessakin.

1. Tapahtumanaikaiset tauot ovat tärkeitä!

Kun järjestät tilaisuutta, ota aikataulutuksessa huomioon taukojen merkitys ja varaa niille riittävästi aikaa. Ruokailuiden lisäksi tarvitaan useampia lyhyempiä taukoja, joiden aikana vieraat saavat levähtää ja prosessoida uutta opittua tietoa. Tilaisuuden luonteesta riippuen lisäksi myös verkostoitumiselle on hyvä varata aikaa. Taukojen aikatauluttaminen ohjelmaan antaa myös pelivaraa mahdollisten aikataulujen muuttumisen suhteen.

 

2. Tauot messutyöskentelyssä

Messuilla kilpailu kävijöiden ajasta on kovaa ja messutyöskentely vaatii henkilökunnaltaan paljon innostuneisuutta ja energiaa. Myönteinen asenne, tavoitteisiin sitoutuminen ja aktiivinen lähestyminen ovat kaikki avainasemassa onnistuneeseen messuosastotyöskentelyyn. Jotta useita keskusteluita jaksaa käydä innolla ja keskittyneesti, korostuu tehokkaiden taukojen merkitys. Muutama lyhyt tauko ovat paljon parempi vaihtoehto osastolla väsyneenä nojailuun tai istumiseen verrattuna. Messuilla tauon aikana kannattaa esimerkiksi piipahtaa ulkona haukkaamassa raikasta ilmaa, sillä sisällä koko päivän viettäminen vie nopeasti vireystilaa alaspäin.

Tapahtuman aikataulussa tulee ottaa huomioon tarpeeksi pitkät tauot, jotta osallistujien energiatasot pysyvät hyvin yllä.

 

3. Tauot toimistotyössä

Mikäli toimistohommissa huomaa keskittymisen herpaantuvan ja motivaation katoavan, kannattaa kokeilla työtehtävän vaihtoa. Kokeilun arvoisia ovat ehdottomasti myös erilaiset keskittymistä helpottavat tekniikat, kuten esimerkiksi pomodoro-tekniikka. Pomodoro-tekniikassa tehdään tiettyä tehtävää 25 minuutin ajan keskeytyksettä, kunnes ajastin soi. Tämän jälkeen pidetään viiden minuutin tauko. Neljän 25 minuutin pätkän jälkeen pidetään hieman pidempi tauko. Saatat huomata, että 25 minuuttia kuluu yllättävän sujuvasti ja jopa pienessä flow-tilassa.

Mikäli teet istumatyötä, koita tauoillasi kävellä ja seistä hieman. Näin saat veren kiertämään ja uutta virtaa paahtamiseen. Myös pieni taukojumppa tai kävely voi toimia päivän piristäjänä ja pienenä taukona.

Vaikea keskittyä toimistotyössä? Kokeile esimerkiksi Pomodoro-tekniikkaa.

 

4. Tauot arjessa

Arki ja työ sekoittuvat elämässämme yhä useammin. Työvelvollisuuksien lisäksi perhe-elämän koukerot pitävät useat meistä liikkeessä aamusta iltaan. Siksi on tärkeää osata pitää taukoa ja ottaa aikaa myös itselle arjen lomassa.

Kun olet vapaalla, ole oikeasti vapaalla. Vältä työsähköpostien lukemista töiden ulkopuolella. Niiden avaaminen tuo sinulle lisää stressiä ja nostaa sykettä. Harvoin on mitään niin kiireellistä, etteikö sitä voisi seuraavan arkiaamuna selvittää – sovi vaikka töissä, että kiireellisissä ja pakottavissa tapauksissa sinulle soitetaan. Pidä huoli, että sähköpostin allekirjoituksessasi on puhelinnumerosi, jotta sähköpostia ei tarvitse turhaan päivystää.

Mikäli työajatukset pyörivät mielessä jatkuvasti, on tämä hälyttävä merkki. Jos ajatukset täyttyvät ahdistuksesta tekemättömiä asioita kohtaan, kokeile kirjoittaa ne heti ylös lapulle tai vaikkapa kännykän muistioon. Siten voit päästää niistä irti ja sinun ei tarvitse stressata näiden unohtamisesta.

Ihanaa kesää toivotellen,

 

Suvi