Teija Armanto -

Mikä vain on mahdollista!

Tuotantopäällikkö Jari Hallamaa on työskennellyt Messukeskuksessa yli 10 vuotta. Aiemmin hän työskenteli messurakennusyrityksessä ja sitä ennen rakennusalalla.

Jari Hallamaa on Suomen parhaiden messurakentajien esimies. Hänen kanssaan työskentelee Messukeskuksessa yksitoista huipputaitavaa ammattilaista.

”Me messurakentajat olemme aivan omaa rotuamme. Messukeskuksen hektinen työtahti ja tapahtumien loputon helminauha edellyttävät tietynlaista suhtautumista työhön – ja juuri oikeanlaista porukkaa. Messukeskuksen rakennuspalvelussa sanotaan asiat suoraan, ollaan reiluja ja pidetään huolta kaverista. Monet ovat olleet täällä pitkään, joten sitoutumisaste on kova. Messuaikoina saatetaan paiskia töitä yötä päivää ja kun Messukeskus hiljenee, pidetään lomaa.

Tiimiin kuuluu lisäkseni kolme työnjohtajaa, sähkövaraston hoitaja ja kahdeksan messurakentajaa, joista kolme on puuseppiä. Vakinaisten rakentajien apunamme työskentelee noin 40 rakentajaa yhteistyökumppaneidemme kautta.

Messukeskuksen syövereissä on iso rakennusosasto täynnä erilaisia rakennusmateriaaleja. Kaikki materiaali kierrätetään ja käytetään mahdollisuuksien mukaan uudestaan. Seinät maalataan aina uudestaan, ja esimerkiksi kaikki puurakenteet säästetään tulevaa käyttöä varten.

Ennen tapahtumaa autan Messukeskuksen suunnittelijoita arvioimalla rakentamiseen meneviä tunteja ja kustannuksia, antamalla vinkkejä toteutukseen ja materiaaleihin. Arvioin myös työvoiman tarpeen eri tapahtumiin ja tilaan kumppaneilta avuksi lisää rakentajia. Aikataulutuksella on erittäin tärkeä rooli, kun rakennetaan syksyn ja kevään tapahtumia yksi toisensa jälkeen tiiviissä tahdissa. Parhaillaan suunnittelemme kuukauden päästä alkavien tapahtumien rakentamista.

Kokoonnumme aamuisin ennen seitsemää työnjakoon puuverstaalla ja alumiiniprofiilivarastolla ja käymme päivän läpi. Töiden aikataulutuksessa kannattaa olla realisti. Haluamme, että meiltä tilatut osastot ja alueet valmistuvat ajoissa ja ovat asiakkaan somistettavissa viimeistään puolilta päivin viimeisenä rakennuspäivänä. Avajaispäivänä tulen töihin ani varhain ja tarkistan yhdessä työnjohdon kanssa ettei ylimääräisiä rakenteita ole enää messualueella. Kaikki pitää olla siivottu ja viimeistelty. Ensimmäinen päivä on vielä täynnä töitä, sillä usein asiakkaat tekevät lisätilauksia. Messujen sulkeuduttua purkaminen alkaa heti.

Teksti: Teija Armanto Kuva: Pekka Hannila