Tarja Gordienko -

Markus Fogelholm tuo ravintola Plattaan messutapahtumille omistetut nimikkoherkut

Markus Fogelholm

Skeittaajapojan ulkomuoto saattaa hämätä, sillä keittiössä hän on kokenut konkari. Markus Fogelholm, 30, on juuri nimitetty Messukeskuksen uusimman ravintola Plattan keittiömestariksi.

Messukeskuksen hotelli remontoidaan kuluvana vuonna täysin uusiksi ja samalla uudistuu Messukeskuksen ravintolamaailma. Hotellin katukerroksen valloittaa kiinnostava ravintolauutuus Platta, jonka keittiömestariksi on kutsuttu Markus Fogelholm.

Pätkätyö McDonaldsissa vei nuoren Markus Fogelholmin mennessään. Hampurilaisannosten tuunaaminen takahuoneessa oli niin innostavaa, että Markus lähti opiskelemaan ravintola-alaa ensin Haaga-Heliaan ja myöhemmin alan mekkaan, Institute Paul Bocuseen Ranskan Lyoniin.

Kolmekymppiseksi Fogelholm on kerännyt kokemusta käsittämättömän paljon. Tärkeimmät opit ovat löytyneet koulujen sijaan ravintoloiden keittiöistä. Hän on ollut perustamassa punavuorelaista ravintola Reginaa ja työskennellyt La Tablen, Olon, Savoyn, Wernerin ja Lapinlahden entisellä sairaala-alueella toimivan hävikkiravintola Loopin keittiöissä.

– Kun aloitin keltanokkana harjoittelijana Savoyssa, en suurin piirtein tunnistanut selleriä ja luulin, että kaikki jäätelö tulee kaupan pakastealtaasta. Harjoitteluvuodet olivat täynnä mielettömiä oivalluksia!

Hävikkiravintola Loopissa Markus Fogelholm loihti viiden tähden annoksia markettien ylijäämästä. Pihaan ajoi joka päivä kaksi pakettiautoa, eikä koskaan voinut tietää, mitä sisältä löytyy.

– Kerran saimme valtavan erän pelkkää kurpitsaa. Keksimme rakentaa Halloween-menun, jossa kaikki alkupaloista jälkiruokaan oli kurpitsaa, nauraa Fogelholm.

Fogelholm kiittelee osaavia mentoreitaan. Markus Aremo, Arto Rastas ja muut matkan varrelle osuneet mestarit ovat tärkeitä esikuvia. Eteenpäin on vienyt myös oma tahto uskaltaa jatkuvasti epämukavuusalueelle. Silloin oppii eniten!

Elokuussa on edessä taas uutta. Markus Fogelholmin aloittaa keittiömestarina Fazer Food Servicen tiimissä Messukeskuksessa. Hänen työnsä on suunnitella helmikuussa 2019 avattavan ravintola Plattan makumaailma.

– Pääsen rakentamaan täysin uutta ravintolakonseptia. On kiehtovaa miettiä ruokalistaa taustana Messukeskuksen jatkuvasti vaihtuva tapahtumavirta, erilaiset yleisöt ja kansainvälinen kävijäkunta. Tuon lautaselle skandinaavisia makuja ja messutapahtumille omistettuja nimikkoherkkuja, suunnittelee Fogelholm.

Plattassa herkutellaan omassa keittiössä valmistetuilla annoksilla, joita inspiroivat kulloisetkin sesongit, trendit ja Messukeskuksen ohjelma. Ravintola on auki aamusta yöhön muuntuen aamiaispaikasta bisnestreffien näyttämöksi ja illan kohtaamispaikaksi. Makumaailmaa täydentävät Kaffa Roasteryn kahvi, pienpanimojen oluet, pizzauunissa valmistettu oma leipä ja hiiligrillin herkut.

Tapahtumasykkeen kuuntelemisen lisäksi Markus Fogelholmille on tärkeää Fazerin huippulaadun kunnioittaminen ja ruokahävikin torjunta. Tekemistä maustavat myös ravitsemustieteilijä-vanhempien opit: ruoan pitää olla sekä maistuvaa että terveellistä.

Lopuksi on ihan pakko kysyä, mikä on Markus Fogelholmin oma lempiherkku.

– Mummon pinaattiletut maalla Sipoossa, kun olin lapsi. Istuimme enoni kanssa keittiössä ja nautimme tulikuumia lettuja suoraan pannulta sitä mukaan, kun niitä valmistui.

Tarja, viestintäpäällikkö

Markus Fogelholm 3