Suvi Kinnunen -

Loista estradilla – 5 vinkkiä esiintymiseen

Viimeksi käsittelimme valovoimaista yrittäjää ja kirjailijaa Ronja Salmea, joka loistaa tapahtumien kulisseissa sekä estradilla. Tällä kertaa paneudumme esiintymisessä kehittymiseen ja vinkkeihin sykähdyttää yleisösi. Lisäksi ammattipuhuja ja -juontaja André Noël Chaker paljastaa tärkeimmät opit ja ominaisuudet esiintymisestä.

Esiintyminen on monelle astumista epämukavuusalueelle, mutta se on työelämän osa-alue, jossa voi ja kannattaa ehdottomasti pyrkiä kehittymään. Itse asiassa, kohtaamme erilaisia esiintymistilanteita päivittäin, sillä pienen porukan palaveri ja kahdenkeskinen neuvottelu on esiintymistä siinä missä isompikin juontokeikka. Toisin kuin usein luullaan, ollakseen hyvä esiintyjä, ei tarvitse olla porukan suupaltti tai reipas ja räiskyvä persoona. Tärkeintä on olla oma itsensä ja luottaa omiin kykyihinsä.

Nappaa Andrè Chakerin esiintymisvinkit alta! Kuva: NBF & Kuvaustiimi.fi

Nappaa tästä 5 vinkkiä esiintymiseen:

 

 1. Tee kotiläksyt huolella

 

Parhaat esitykset ovat tehty huolella etukäteen. Kun tunnet aiheesi ja tiedät, että tarvittavat materiaalit ovat kunnossa, olet jo voiton puolella. Suunnittele puheenvuorosi tai esityksesi kohderyhmäsi huomioiden. Personoi mahdollisuuksien mukaan sanavalinnat ja termistö, jotta ne uppoavat yleisöösi parhaalla mahdollisella tavalla. Ota esitykseesi mukaan esimerkkejä, vertauskuvia ja tarinoita. Näiden avulla elävöität esitystä ja pidät kuulijoiden mielenkiintoa yllä paremmin.

André: Esiintyjän yksi tärkeimmistä kyvyistä on olla sisällöllisesti relevantti – kyky aistia se miksi olemme täällä, mitä uutta ja kiinnostavaa heille voisi tarjota. Tämä vaatii lukemista, kanssakäymistä ja kuuntelua. Hyvin tehty taustatyö on ensimmäinen askel kiinnostavan ja relevantin sisällön välittämiseen.

 

 2. Tee esityksestä mielenkiintoinen

 

Esiintymisen ensihetket ovat merkittäviä, sillä silloin joko tempaat kuulijat mukaasi tai et. Mielenkiintoon vaikuttaa myös mahdollisen presentaatiosi ulkoasu. Mitä tekstipainotteisemmat diat otat, sitä hankalampi ne ovat nopeasti sisäistää. Mikäli yleisösi joutuu lukemaan samalla tekstiä, herpaannutat huomion pois itsestäsi. Vähätekstinen ja kuvapainotteinen materiaali vaatii esiintyjältä enemmän etukäteisharjoittelua, mutta on sen arvoista.

André: Puheenvuoro on aina kokonaisuus ja design on tärkeää –  puhe ei stimuloi ainoastaan kuuloa, vaan hyvä esitys ottaa huomioon miltä puhe näyttää ja millaisia tunteita se herättää.

Esiintymisen ensihetket ovat merkittäviä, sillä silloin joko tempaat kuulijat mukaasi tai et. Kuva: NBF ja Kuvaustiimi.fi

3. Ilmaise selkeästi, mitä haluat saavuttaa

 

Oli puheenvuorosi tarkoitus opettaa, viihdyttää tai tuoda uudenlaisia näkökulmia, jokaisella puheenvuorolla on jokin tarkoitus. Hyvä esiintyjä tuo tavoitteet hienovaraisesti esiin. Tavoitteilla haetaan usein jonkinlaista muutosta aikaan kuulijoissa liittyivät ne mielipiteisiin, tekemiseen tai tapoihin. Mieti siis, mitä haluat saavuttaa ja ilmaise se heti esityksesi alussa, perustele puheenvuorosi aikana ja muistuta niistä vielä lopuksi. Pointtisi jää paremmin mieleen, kun toistat niitä vähän eri ilmaisuin ja tulokulmin. Harjoittele esitystä ja esiintymistä myös hyvissä ajoin. Huomioi ero ulkoaopettelulla ja sisällön hallitsemisella. Kun tiedät esityksen rakenteen ja mitä esitykselläsi tavoittelet, kuulostat rennolta eivätkä lauseet kuulosta ulkoa opetelluilta tai päälleliimatuilta.

Mieti puheenvuorollasi, mitä haluat saavuttaa ja ilmaise se heti esityksesi alussa, perustele puheenvuorosi aikana ja muistuta niistä vielä lopuksi. Kuva: NBF & Kuvaustiimi.fi

4. Kiteytä tehokkaasti

 

Esitys täytyy pystyä kiteyttämään avainsanoihin. Vanha sanonta ’kertaus on opintojen äiti’ pätee myös esiintymisessä. Kertaa avainpointtisi, mutta kiinnitä huomiota siihen, ettet kerro pääpointteja samoilla sanoilla ja lauseilla, vaan kerro ne eri tavoin. Älä unohda esityksestäsi yhteenvetoa, sillä se on yksi tärkeimmistä esiintymisen osa-alueista ja asioista, joita kuulijoille alun jälkeen jää herkästi mieleen.

André: Kiinnitä erityistä huomiota äänenkäyttöön, sillä se on tehokas keino säädellä puheen etenemistä ja herättää haluttu vaikutus kuulijoiden kesken.

Chakerin tärkein vinkki on olla aito. Kuva: NBF ja Kuvaustiimi.fi

 5. Löydä itsellesi luontainen esiintymistapa

 

Kuten alussa mainittu, esiintyjän ei tarvitse olla supersosiaalinen keskipiste tai karismaattinen lavapersoona. Paras tapa onnistua on luottaa omaan persoonalliseen esiintymistapaasi. Asenne on kuitenkin tärkeä – esiintyessä tunnetilasi vaikuttaa yleisöön voimakkaasti. Asiastaan innostunutta esiintyjää on ilo kuunnella ja katsella. Jos esiintyminen ei millään tunnu luontevalta, kokeile aluksi matkia kokeneita esiintyjiä. Videoita ja vinkkejä löytyy netistä pilvin pimein. Oma tyyli löytyy ajan kanssa. Kokemattomien esiintyjien yksi yleisimmistä helmasynneistä on puhua liian nopeasti. Puheen lomassa pidetyt paussit tuntuvat ehkä pitkiltä, mutta tosiasiassa tauot rytmittävät esitystäsi ja helpottaa kuulijaa sisäistämään asiasi. Muista katsekontakti yleisöön ja käytä käsiäsi sekä jalkojasi – älä siis piiloudu puhujanpöntön taakse vaan liikehdi ja avaa kädet puuskasta. Tilan haltuun ottaminen tekee puheenvuorostasi hetkessä vakuuttavamman.

André: Tärkein esiintymisvinkkini on aitous, joka on paljon merkittävämmässä roolissa kuin täydellinen aksentti tai ulosanti. Pidän ja puhun paljon käsitteestä ’positiivinen ainutlaatuisuus’ – tämä toimii kaikessa, kun pyrkimyksenä  taustatyö on ensimmäinen askel kiinnostavan ja relevantin sisällön välittämiseen.

Mallia ja inspiraatiota estradille voi tulla hakemaan esimerkiksi Kongressimessuilta, joilla André ja monet muut huippuesiintyjät ja tapahtuma-alan ihmiset kohtaavat Messukeskuksessa reilu viikon kuluttua 11.-12.4.

Näillä eväin kohti huhtikuuta,

 

Suvi