Suvi Kinnunen -

 Kuinka ottaa arki taas haltuun?

Kesä alkaa lähestyä hiljalleen loppuaan ja suurella osalla on lomalta paluu edessä. Vaikka loma olisikin jo loppunut, syksyn lähestyessä saatat huomata pienen syysahdistuksen nostavan päätään.

Mikä syksyssä sitten ahdistaa? Ehkäpä kesän huolettomuuden taakse jääminen; pitkät kesäillat, vapaa-aika ja sen tarjoama energia. Kesällä ja lomalla ihminen on armollisempi itselleen, ja vapaa-ajasta nautitaan erilaisella antaumuksella.

Nappaa alta viisi vinkkiä inspiroivaan syksyyn!

Arjen lähestyessä hiipivät mieleen kaikki se, mitä lomalla on päättänyt olla ajattelematta; työt, aikataulut ja ne kasaantuneet pyykit. Arjen aamurytmiin saattaa olla vaikea päästä takaisin kiinni ja iltaisin tuntuu, että sänkyyn ei ehdi tarpeeksi ajoissa.

Parhaassa tapauksessa syksy voi kuitenkin olla innostava uusi alku, tilaisuus kääntää puhdas sivu. Nappaa alta viisi vinkkiä siihen, kuinka arjen saa otettua helpommin haltuun, ja arkeen paluun tuntumaan myös hieman mukavammalta.

1. Nuku, liiku ja syö oikein

 

Itsestään selvää mutta silti niin totta; arki, ja oikeastaan kaikki, maistuvat paljon paremmalta, kun yöunet ovat tarpeeksi pitkät. Pelkästään tuntimäärä ei ole se ratkaiseva tekijä, vaan myös rytmi. Sen vuoksi myös viikonloppuisin olisi tärkeää pyrkiä samankaltaiseen rytmiin, kuin arkenakin. Näin maanantaikaan ei iske kasvoja päin samalla tavalla! Aloita unirytmiin totuttelu rennosti hieman ennen arkeen paluuta, jos olet elänyt eri rytmissä loman ajan; siirrä kelloa vaikka 15 minuuttia aikaisempaan joka aamu.

Tanssi Vieköön -tapahtumassa voit tutustua helposti kymmeniin uusiin tanssilajeihin!

Muista, että liikunnalla ja ruoalla on valtava merkitys hyvinvointiin. Onnistunut ja toimiva arki pitää sisällään myös liikuntaa ja terveellistä ruokaa. Innostu arjesta; löydä uusi liikuntaharrastus, pyöräile töihin tai kokeile uusia reseptejä!

2. Jatka mukavien lomajuttujen tekemistä

Kesän ja loman loppumisen ei tarvitse tarkoittaa puista arkea aina joululomaan asti. Yritä pitää pieni rippunen lomamentaliteettia arjessasi, varsinkin loppukesästä ja alkusyksystä, kun Suomessakin säät ovat edelleen leppoisat. Vetäydy työpäivän jälkeen terassille lukemaan romaania, kuten teit kesälomallakin. Suunnittele iltauintiretki arki-illalle läheiselle järvelle. Monet huvipuistot ovat auki pitkälle syksyyn saakka. Viikonloppuina ehtii hyvin matkailla kotimaassa ja hellesäiden jatkuessa, mikä olisikaan parempaa kuin löytää uusia kohteita koti-Suomesta! Loma-aktiviteettien ei siis tarvitse loppua kuin seinään, kunhan ne eivät häiritse arkea. Parhaassa tapauksessa ne antavatkin valtavasti energiaa arkeen ammennettavaksi.

Käy iltauinnilla,matkusta kotimaassa ja jatka loma-aktiviteetteja vielä arkenakin!

 

3. Organisoi kalenteri

Muistatko, kuinka innoissaan olit kouluun paluusta toisella luokalla, kun kävit ostamassa uuden penaalin, kyniä ja vihkoja? Sama kikka toimii edelleen! Hanki itsellesi uusi kalenteri joka alkaa tästä syksystä. Ota itsellesi hetki kalenterin kanssa ennen arjen alkua ja organisoi tapahtumat, jotka tiedät jo tulevan. Perinteikkään paperikalenterin lisäksi kannattaa kokeilla sähköistä, sillä sen avulla voit helposti synkronoida menot läheisten kanssa ja hyödyntää muistutuksia. Voit myös käyttää hetkeä syksyn suunnitteluun; onko jotakin mitä haluat tehdä? Merkkaa mahdolliset ajankohdat esimerkiksi viikonloppureissulle tai juhlille.

Ennen arkeen paluuta, ota aikaa kodin siivoukselle.

4. Siivoa koti

Organisoidun kalenterin lisäksi stressiä vähentää organisoitu koti. Jos mahdollista, ota ennen arkeen paluuta päivä siivoukselle, ja puunaa koti puhtaaksi. Arki ja syyskausi on ihanaa aloittaa täysin järjestellyssä kodissa. Käy kaapit läpi ja heitä pois turhat tavarat. Siivoaminen toimii parhaimmillaan terapiana; pääset aloittamaan syksyn kirjaimellisesti puhtaalta pöydältä! Oletko jo kuullut kaikkien hehkuttamasta Konmarista? Mikäli turha tavara ja kaaos ahdistaa, kannattaa ehdottomasti tutustua Marie Kondon filosofiaan tarpeettomien tavaroiden elämästä poistamiseen tarkemmin!

Ota aikaa asioille, joista nautit, olivatpa ne elokuvassa tai messuilla käymistä, pizzan leipomista tai vaikkapa kutomista.

5. Ota aikaa itsellesi

 

Syksy on hyvä aika pohtia asioita uudessa valossa, ja tehdä muutoksia elämässään. Ota aikaa asioille, joista nautit, olivatpa ne elokuvassa tai messuilla käymistä, pizzan leipomista tai vaikkapa kutomista. Syksy on myös perinteisesti uusien tv-sarjojen kulta-aikaa! Jos arkeen paluu tuntuu uusien harrastuksien ja kiinnostuksen kohteiden jälkeen edelleen raskaalta, kannattaa miettiä, onko elämässä jotain mitä pitäisi muuttaa. Jos esimerkiksi töihin paluu ei loman jälkeenkään innosta ollenkaan, saattaa olla tarpeen pohtia, olisiko aika etsiä uusia mahdollisuuksia.

 

Innostavaa syksyä toivotellen,

 

Suvi