Kaisa Siipilehto -

KOOSTE: Digitaaliset mahdollisuudet tapahtumissa

Syyskuu starttasi Messukeskus Siivessä hakemalla uusia ideoita ja vinkkejä tapahtumien järjestämiseen. Uusi Timanttinen tilaisuus -koulutussarja pyörähti käyntiin 5. syyskuuta ja aiheina käsiteltiin toukokuun kyselyssä suosikeiksi valikoituneita aiheita. Seminaariosuus alkoi kurkistuksella tapahtumatrendeihin. Anne Laukkanen juonsi megatrendeistä tapahtumiin vaikuttavia ilmiöitä, joita on hyvä pitää mielessä omaa tapahtumaa suunnitellessa. Digiasiantuntijamme Jere Taussi syventyi osuudessaan digitrendeihin ja antoi esimerkejä erilaisista sovelluksista ja alustoista, joilla voi helpottaa ja elävöittää tapahtumaa. Fazer Food Servicen tuotekehitysjohtaja Marianne Nordblom puolestaan esitteli viisi ajankohtaista ruokatrendiä, joista valita kohderyhmälle sopiva tarjoilutapa. Tilaisuuden päätteeksi pohdittiin tarinoiden ja sisällön tärkeyttä. Pauli Kopu kertoi omakohtaisten kokomusten kautta tarinankerronnan merkityksestä tapahtumissa ja miten sen lainalaisuuksia voi hyödyntää kohdeyleisön huomion saamiseen. Tässä koosteessa käsittelememme Jeren esittelemiä digitaalisia mahdollisuuksia. Koosteen muista puheenvuoroista löydät täältä

Pelillistäminen

Pelillistäminen on keino aktivoida kävijöitä. Matkamessuille Qatar Airwaysin kanssa toteutetussa AR-aarrejahdissa kävijöiden piti löytää piilotettu näkymä Qatarin osaston yltä käyttämällä Messukeskuksen AR-sovellusta. Vastaamalla oikein kilpailun kysymykseen sai osallistua 2 lentolipun arvontaan.​ 35 % ​sovelluksen ladanneista sitoutettiin pelaamaan ja 140 ihmistä kävi Qatarin osastolla aarrejahdissa.​ Toinen esimerkki pelillistämisen hyödyntämisestä on Virtex Arena, joka tarjosi baseball-ottelun katsojille mahdollisuuden pelata baseballia tapahtuman taukojen aikana kentällä muita katsojia vastaan omalla mobiililaitteellaan.

 

Some ja vaikuttajat

Forbesin mukaan 92 % kuluttajista luottaa enemmän vaikuttajan suositukseen kuin mainokseen. Markkinointi onkin menossa tähän suuntaan – vaikuttajia käytetään viemään viestiä eteenpäin. Henkilökohtaisuus nostaa sitoutumista. Tämä tarkoittaa sitä, että kohdeyleisösi kuulee tapahtumastasi heidän luottamastaan lähteestä. Pauli Kopu kertoi tästä esimerkin, missä Tubeconin siirryttyä Hartwall-areenaan markkinointi toteutettiin pelkästään tapahtumaan tulleiden tubettajien toimesta – alkamishetkellä jonoa oli yli kilometri.

Eventmarketerin tutkimuksen mukaan 98 % kuluttajista luo digitaalista tai sosiaalista sisältöä tapahtumien ja kokemuksien yhteydessä ja heistä 100% on jakanut tätä sisältöä. Somea kannattaa siis käyttää omassa markkinoinninssa sekä luoda mahdollisuuksia ihmisille jakaa sisältöä esim. twiittaamalla lainauksia. Valitse kanavat, joita yleisösi käyttää sekä varaa resursseja jaetun sisällön kommentointiin ja kysymysten vastaamiseen. Lue aiheesta lisää tapahtuman markkinointi somessa osa 1 ja osa 2.

Videon mahdollisuudet

Teknologioiden demokratisoituminen on mahdollistanut videoiden tuotannon ja jakamisen aivan uudella tavalla. Kalliin ja raskaan kuvauskaluston rinnalle on tullut kevyempiä vaihtoehtoja tuottaa elämyksellistä liikkuvaa kuvaa esim. dronet. Myös älypuhelinten kehittyneet kamerat taltioivat sosiaalisen median kanaviin sopivaa materiaalia. Sovellusten mahdollisuudet kuvata, ladata ja jakaa liikkuvaa kuvaa ovat myös lisänneet osaltaan videoiden suosiota – mainosvideoiden rinnalle on tullut mm. livestreamit ja storyt. Kuvan muodot myös kehittyvät ja 360-kuvaus on yleistynyt. 360-videot luovat kokonaan uudenlaisen ulottuvuuden, jolloin katselija, voi sijoittua vaikka keskelle orkesteria. Lue lisää videon mahdollisuuksista tapahtumamarkkinoinnissa

Tekoäly ja koneoppiminen

Tapahtumissa robotteja voidaan käyttää esimerkiksi kävijäohjaukseen. Chatbotteja käyttämällä tapahtuman verkkosivuilla voidaan puolestaan säästää asiakaspalveluresursseja. Tekoäly auttaa myös verkostoitumisessa. Siinä missä Brella-verkostoitumissovellus mahdollistaa itse muihin vieraisiin tutustumisen ja tapaamiskutsujen lähettämisen, Grip tarjoaa samaa palvelua hyödyntäen tekoälyä. Sovellus ehdottaa sinulle sopivia tapaamisia profiiliisi kirjattujen tietojen perusteella.

Mittaaminen

Sovellukset mahdollistavat erilaisten asioiden mittaamisen, joiden tuloksia voit hyödyntää jopa heti tai tehdä toimenpiteitä tehostaaksesi esim. tapahtuman kävijävirtoja. EventPilot tarjoaa palvelua, joka mittaa missä ja mihin aikaan tapahtumasi vieraat liikkuvat. Näin voit nähdä mitkä alueet ovat kiinnostavimpia, mitkä puheenvuorot ja ohjelmanumerot olivat suosituimpia ja toisaalta, mitkä alueet olivat hiljaisia. Näin ollen voit lisätä opasteita ja boostata näiden alueiden ohjelmaa ja näytteilleasettajia seuraavalle päivälle.

 

Digitaaliset mahdollisuudet Messukeskuksessa

Me Messukeskuksessa uskomme kasvokkain kohtaamisiin erilaisissa tapahtumissa. Erilaiset sovellukset ja alustat toisaalta helpottavat kävijää löytämään etsimänsä tai jotain ihan uutta. Eri vaihtoehtoja hyödyntämällä järjestäjä voi myös erottua joko muista yrityksistä tai tarjota uniikin elämyksen tilaisuuden vieraille. Tässä vielä lyhyesti esimerkkejä digitaalisista kanavista ja niiden mahdollisuuksista.

Lisätyn todellisuuden AR-maailma

Messukeskus julkaisi ensimmäisenä maailmassa suureen tilaan tehdyn AR-sovelluksen. Sen mahdollistamia ominaisuuksia on hyödynnetty välittämään tuotetietoja, aktivoimaan kävijöitä pelien muodossa sekä opastamaan kävijöitä. Toteutukset vaihtelevat laajuudeltaan paljonkin bannereista kokonaisiin AR-maailmoihin:

  • Staattiset ja dynaamiset mainokset
  • Aluekohtaiset ratkaisut aulaan, halliin tai messuosastolle
  • Messupolku vie käyttäjää läpi messualueen

Lue lisää lisätyn todellisuuden sovelluksesta ja mahdollisuuksista tilaisuudellesi.

Kanavat ja näkyvyydet

  • Messukauppa on verkkokauppa, josta kävijät voivat ostaa ja tilata messuilla myynnissä olevia tuotteita ja palveluita ennen messuja, messujen aikana ja niiden jälkeen.
  • Lippukauppa vähentää kassajonoja, kun lipun voi ostaa ennakkoon. Lippukauppaa voi hyödyntää myös Messukeskuksen vierastapahtumien lipunmyyntiin.
  • Verkostoitussovellus Brella oli mm. Nordic Business Forumin käytössä – viime vuonna tapaamisia sovittiin Brellan kautta 2650 noin 7500 kävijän joukosta.
  • Digital Signage -näytöt ovat korkean huomiarvon paikkoja opastuksesta tuotteiden, palveluiden ja ohjelman markkinointiin.
  • Messukeskuksen verkkosivujen kautta voi tavoittaa satoja tuhansia ihmisiä. Tapahtumasivujen banneripaikat vahvistavat näkyvyyttäsi kohdeyleisöllesi. Tammi-kesäkuussa sivustoillamme oli 24 prosenttia enemmän käyntejä kuin vastaavana aikana viime vuonna. Myös kohdennettuihin suorakirjeisiin voi saada bannerinäkyvyyksiä tavoittaaksisi relevantteja kohderyhmiä. Messuklubikirjeitä avattiin tammi-kesäkuussa 15 prosenttia enemmän kuin viime vuonna.

Katso Jeren koko esitys täältä ja kysy rohkeasti lisää!

Leikkisää syksyä toivottaen,

Kaisa ja Jere

 

Pääkuva Kim Öhman – Highlights in HEL -tilaisuuden kansainväliset kongressivieraat tutustumassa Messukeskuksen palveluihin ja AR-sovelluksen mahdollisuuksiin.

Messukeskus järjestää maksuttomia Messuvalmennuksia messuilla mukana oleville yrityksille. Nyt tarjontaa laajennettiin, kun Messukeskus Siiven kokous- ja tapahtuma-asiakkaille suunnattu Timanttinen tilaisuus -koulutussarjan ensimmäinen osa pidettiin 5.9. Koulutussarja tulee saamaan jatkoa ensi keväänä.
Pysy kuulolla!