Suvi Kinnunen -

Kevään 2019 ruokatrendit

Kevät on uudistumisen aikaa ja uudet tuulet näkyvät myös Messukeskuksen ruokatarjonnassa. Haastattelimme tämän tiimoilta uuden ravintolamme Plattan keittiömestaria Markus Fogelholmia. Markus on elokuusta asti rakentanut täysin uutta ravintolakonseptia, missä huomioon on pitänyt ottaa erilaiset yleisöt, jatkuvasti vaihtuva tapahtumavirta sekä kansainväliset kävijät. Kysyimme häneltä tämän kevään ruokatrendeistä ja siitä, miten ne näkyvät Messukeskuksen tarjoiluissa sekä menuissa. Tämän lisäksi Markus antoi mukaan herkullisen keväisän kasvisruokaohjeen, joka löytyy blogin lopusta!

Tämän vuoden ruokatrendeissä näkyvät maailman maut, kasvispainotteisuus sekä hävikin hyödyntäminen.

 

Moi Markus, mitkä ovat kevään 2019 ruokatrendit?

Platta-ravintolan keittiömestari Markus Fogelholm valotti meille kevään ruokatrendejä.

”Vallitsevia ruokatrendejä on useita. Itse nostaisin esiin ainakin elämyksellisyyden – erilaisilla ruoilla voidaan tuoda lisää tapahtumaan kuin tapahtumaan. Ruoan avulla voidaan herätellä aisteja ja niiden tarjoilussa voidaan ottaa elämyksellisyys huomioon esimerkiksi sharing-menujen avulla. Hyvin trendikkäitä ovat myös lähileipomoiden leivät, pientuottajat, lähiruoka ja luomu – ruoan laatuun ja raaka-aineisiin selkeästi panostetaan ja hyvä niin. Kasvisruuan osuus kasvaa entisestään ja lihan kotimaisuus korostuu. Tämän lisäksi ruokatrendeissä näkyy vastuullisuus esimerkiksi hävikkiruoan muodossa”, listaa Markus.

Ruokatrendeissä nähdään makuja esimerkiksi Tyyneltä valtamereltä, Sri Lankasta sekä Burmasta. Lisäksi kasvisruoka nostaa edelleen suosiotaan.

”Ihmiset ovat jatkuvasti kiinnostuneita ruoan terveellisyydestä ja terveysvaikutuksista ja tämä näkyy esimerkiksi ’Food Swapissa’, jossa raaka-aineita vaihdetaan eettisyyden tai terveellisyyden mukaan. Leivonnan puolella trendeiksi nimeäisin proteiinin hyödyntämisen. Maailmalta ammennetaan inspiraatiota ja erityisesti tänä vuonna näkyy vaikutteita Tyynen välimeren, Burman ja Sri Lankan keittiöiltä”, keittiömestari jatkaa.

Kuinka nämä ruokatrendit näkyvät Messukeskuksen tarjoiluissa?

Platta-ravintolassa pääset maistelemaan esimerkiksi herkullisia sharing-menuja!

”Messukeskuksessa huomiomme trendit menujen suunnittelussa – niistä otetaan inspiraatiota mahdollisuuksien mukaan. Lisäksi trendit huomioidaan ruokaostoissa, missä lähdemme aina liikkeelle asiakkaan toiveista. Mutta kaikissa hankinnoissa otamme huomioon myös vastuullisuuden. Tämä näkyy esimerkiksi siten, että vältämme hävikkiä ja käytämme raaka-aineet todella tarkasti ja tehokkaasti. Järjestämme esimerkiksi viiden tähden hävikki-buffetteja*, joissa raaka-aineista on otettu kaikki hyödyt irti. Terveysvaikutukset huomioidaan erityisesti työaterioissa, joita saa lounaaksi tai kokouksen yhteydessä. Elämyksellisyys ja jakaminen tulee esille hyvin uusissa sharing-menuissamme, joita voi tulla maistelemaan Plattaan tai tilata osaksi järjestämiään tilaisuuksia.”

*Mikä ihmeen hävikki-buffet?

*Koe uudenlainen ruokailuelämys viiden tähden hävikkibuffetin parissa! Menun ideana on vähentää ruokahävikkiä hyödyntämällä käyttämättä jääneitä käsittelemättömiä ensiluokkaisia raaka-aineita. Innovaatio ja vaihtuvat raaka-aineet tuovat yllätyksellisyyttä arjen keskelle, sillä menu selviää vasta viime metreillä.

Näin toimimme paremman hiilijalanjäljen puolesta ja kehittää toimintaamme jatkuvasti ympäristöystävällisempään suuntaan.

Kuinka satavuotisjuhlavuosi on huomioitu ruokatarjoiluissa?

Messukeskuksen juhlavuotta muistetaan ja kunnioitetaan esimerkiksi omalla satavuotiskuohuviinillä.

Satavuotisjuhlat näkyvät Messukeskuksen tarjoiluissa monella tapaa. Satavuotista taivalta huomioidaan esimerkiksi satavuotis-messuleivän, Mustikkabostonin, 5 tähden hävikkibuffetin, kahvitorien tarjoiluiden sekä erillisten Messut 100 –vuotta menujen muodossa. Tämän lisäksi meillä on oma satavuotiskuohuviini!

Tutustu catering ja kokoustarjoiluhimme!

Suussa sulavat bagelit, leivonnaiset, talon mehut, monipuoliset kokouslounaat ja eri teemojen ja trendien mukaan muotoillut illasmenut. Meiltä löydät monipuolisen kattauksen erilaisille catering- ja kokoustarjoiluille. Laadukkaat tarjoilut varmistavat, että vieraasi viihtyvät ja teemaa mukailevat maut viimeistelevät elämyksen. Olipa kyseessä sitten kahvitori, kokouslounas, gourmet-illallinen tai buffet-pöytä kauden teeman mukaan. Lue lisää ravintolapalveluista.

Kaksi keväistä kasvisreseptiä

Keväiset kukkakaali-kvinoapihvit ovat kokeilemisen arvoisia! Kokeile pihvien lisukkeeksi hampunsiemenpestoa.

Kvinoa-kukkakaalipihvit (10kpl)

Tarvitset:

400g                 kotimaista luomu-kvinoaa
600g                 kukkakaalia
300g                 jauhoista perunaa
2rkl                   chian siemeniä
2rkl                   valkoviinietikkaa
10g                    suolaa

Keitä kvinoa kypsäksi paketin ohjeen mukaan. Leikkaa peruna ja kukkakaali peukalonpään kokoisiksi paloiksi ja keitä kypsäksi. Murskaa peruna ja kukkakaali kvinoan joukkoon ja lisää muut ainekset. Annan massan asettua hetki ja muotoile sitten siitä pihvejä. Paista pihvit pannulla kullanruskeiksi ja lämmitä kauttaaltaan uunissa. Nauti hampunsiemenpeston kera.

Hampunsiemenpesto

Tarvitset:

2pnt                  Persilja
2pnt                  Korianteri
2kpl                   Valkosipulinkynsi
5dl                      Rypsiöljy
125g                   Raastettu parmesan
125g                   Hampunsiemen
1rkl                     Suola
½rkl                  Mustapippuri

Paahda hampunsiemeniä 160 asteisessa uunissa 30min.Ryöppää yrtit nopeasti kiehuvassa vedessä ja jäähdytä. Aja yrtit, öljy ja valkosipuli karkeaksi tahnaksi tehosekoittimessa. Lisää joukkoon parmesan lopussa. Sekoita peston joukkoon paahdetut hampunsiemenet ja mausta suolalla sekä pippurilla.

 

Maukkaampaa kevättä toivotellen,

 

Suvi