Suvi Kinnunen -

Firman pikkujoulut – kuinka luoda hyvä tunnelma?

Vuosi alkaa lähentyä loppuaan, mikä tarkoittaa monelle yritykselle yhtä asiaa – nimittäin pikkujouluja! Mikäli pikkujouluja ei vielä ole ehditty viettämään, niin hyvin luultavasti ainakin pikkujoulujärjestelyt ovat jo kovassa vauhdissa ellei loppusuoralla. Useissa yrityksissä pikkujoulut ovat jokavuotinen perinne ja juhlaan halutaan panostaa. Samalla kun summataan vuoden tapahtumia ja  onnistumisia, kutsutaan koolle arjen tärkeät – työtoverit. Monille pikkujoulujuhla onkin vuoden kohokohta, jolloin pukeudutaan parhaimpiinsa ja pidetään hauskaa yhdessä.

Pikkujoulut ovat monelle yrityksen henkilöstöstä kohokohta, jossa nautitaan kuluneesta vuodesta.

Firman pikkujoulut nostattavat tiimihenkeä, rentouttavat ja ovat ennen kaikkea mukavaa yhdessäoloa. Lisäksi ne tarjoavat hyvän tilaisuuden tutustua myös niihin työyhteisön jäseniin, joiden kanssa ei välttämättä olla tekemisissä päivittäin.

Onnistuneet pikkujoulut ovat yleensä rennot, lisäävät yhteenkuuluvuuden tunnetta ja sisältävät mielekästä tekemistä kuulumisten vaihdon lisäksi. Ennen kaikkea, ne ovat työyhteisönsä näköiset. Teimme viime kuussa kyselyn onnistuneista tilaisuuksista ja esille nousi hyvän ilmapiirin luomisen tärkeys. Siksipä seuraavaksi on vuorossa vinkkejä, joiden avulla voit varmistaa, että yrityksenne pikkujouluissa vallitsee hyvä tunnelma.

Hyväntunnelman luominen on keskeinen osa onnistunutta tilaisuutta.

Tässä muutama hyvä vinkki tunnelman luomiseen:

Lähetä kutsut kaikille

Vaikka koko työyhteisö olisi perillä pikkujoulujen ajankohdasta, on silti hyvä idea lähettää teeman mukaiset kutsut jokaiselle. Kutsuun on helppo sisällyttää olennaisimmat tiedot juhliin liittyen. Näin vieraiden ei tarvitse muistaa ulkoa pukukoodia tai juhlapaikan osoitetta. Juhlakutsu on myös mukava ele ja saa ihmiset tuntemaan olonsa aidosti tervetulleiksi.

Tee tutustuminen helpoksi

Varsinkin isommissa yrityksissä saattaa olla tilanne, ettei jokaista työntekijää tunneta. Pikkujoulut ovatkin oiva mahdollisuus tutustua muihin kollegoihin paremmin! Juhlien järjestäjänä pidä huoli siitä, että tapahtumatilassa on tarpeeksi tilaa ja aikaa seurusteluun. huomioi myös ettei musiikki ole liian kovalla tai että on hiljaisempia tiloja keskustelulle. Jos teemaan ja porukkaan sopii, tutustumiseen voi kehittää pelin, jolloin tutustutaan työyhteisöön laajemmin. Toimisiko istumapaikkojen plaseeraus tai arpominen? Vieraan roolissa uskalla näyttää omaa persoonaasi – voit saada uusia ystäviä ja luoda mielenkiintoisia kontakteja. Ole siis liikkeellä avoimin mielin, kysele ja ole kiinnostunut.

Selvitä etukäteen, löytyykö juhlavieraiden joukosta esiintymistaitoisia, joista rakentaa ohjelmaa.

Toimisiko yllätysohjelma?

Hauskat juhla-aktiviteetit rentouttavat tunnelmaa ja saavat ihmiset vapautumaan. Suunnittele siis pikkujouluihin kiinnostavaa ohjelmaa, jonka avulla voit luoda tunnelmaa vierailijoiden joukossa. Käytä mielikuvitustasi – miten olisi vaikkapa standup-esitys työporukalle personoituna tai vaikkapa ex tempore lip sync -battle? Ota selvää myös työntekijöiden kyvyistä ennen juhlia – ikinä ei tiedä mitä piileviä kykyjä joukosta löytyy joista mahdollisesti saisi rakennettua hienon ja yhteisllisen ohjelman pikkujouluihin. Pikkujouluissa ihmiset ovat lähes poikkeuksetta hyvällä mielellä – kannattaa hyödyntää tämä seikka ja kokeilla rohkeasti uutta. Näin juhlista tulee helpommin myös vieraiden näköinen, kun he hoitavat osan ohjelmasta.

Kokeile yhteisöllisiä virikkeitä

Yksi oiva keino luoda yhteishenkeä ja hyvää tunnelmaa on ottaa juhliin valokuvausbooth, kuvausseinä tai vaikka karikatyyrien piirtäjä. Näin vierraillesi jää personoitu muisto, jonka luominen nostaa varmasti tiimihenkeä. Jos kaipaat ekstrasäpinää juhliin, harkitse värikoodausta parisuhdestatuksen mukaan – varatut pukeutuvat punaiseen ja sinkut vihreään.

Kuvausseinällä tuot helposti yhteisöllisyyttä pikkujouluihin.

Ruoalla on iso vaikutus tunnelmaan

Tarjoilut riippuvat paljon juhlien teemasta. Moni saattaa haluta perinteisistä pikkujoulutarjoiluista poikkeavaa ruokaa ja juomaa – jouluruoista saa nauttia joulun aikaan muutenkin. Piristävää voi olla hankkia tarjoiluiksi jotain yllättävää ja erilaista. Päädyit sitten jouluisiin ruokiin, grillikioskiin, gourmet-illalliseen tai johonkin muuhun, buffet-tarjoilut monien vaihtoehtojen kera on aina hyvä vaihtoehto. Mikäli työporukka on pieni, voi olla hauska idea kokeilla etkoilla tai jatkoilla nyyttärimeininkiä, jossa jokainen tuo jotain joko itse tekemäänsä tai ostettua.

Huomioi valaistus ja musiikki

Pikkujoulujen valaistuksella ja musiikilla on iso merkitys tunnelmaan. Liian hidastempoinen ja rauhallinen musiikki saattaa jopa latistaa tunnelmaa. Tarkista etukäteen, että valaistus ei ole liian kirkas, eikä musiikki liian kovalla.  Valaistuksen avulla voit tuoda tilaan väriä ja samalla luoda tunnelmaa.

Valaistus ja musiikki ovat hyvin tärkeitä tunnelmanluojia.

Somistuksella voit luoda tunnelmaa

Somistuksella voidaan luoda hyvää tunnelmaa nopeasti – mikäli tila tuntuu korkealta, kattoa voi tuoda alemmaksi ripustamalla esimerkiksi ilmapalloja, jotka tippuvat katosta. Mukava lisä pikkujouluihin on ikuistaa iltaa esimerkiksi polaroid-kameran avulla, jonka kuvat voidaan ripustaa seinälle. Kuvat voi antaa halukkaiden vieraiden mukaan illan päätyttyä.

Näillä eväin kohti onnistuneita pikkujouluja!

Suvi