Kaisa Siipilehto -

Brändimarkkinointi tulevaisuudessa

Kokous- ja tapahtumamaailmamme uusi nimi uudella ilmeellä on valmis esiteltäväksi alan merkittävimmässä suomalaisessa messutapahtumassa. Kohtaamismediana messut valittiin luontevaksi paikaksi uuden Messukeskus Siipi -brändin lanseeraukselle. Tiimi odotti osastolla vieraiden saapuvan siipiensä huomaan. Ja he tulivat.

Lähes kolmetuhatta kokous- ja tapahtuma-ammattilaista valtasi Pasilan, kun Messukeskukseen muuttanut Kongressimessut avasi ovensa 11.–12. huhtikuuta. Kongressimessut hyödynsi myös tapahtuman ajankohdan ja uudisti kerralla koko messukonseptia.

Pelkkä brändi-ilmeen päivitys ei riitä houkuttelemaan nykypäivän asiakasta paikalle. Kongressimessut olikin paljon muuta – uudistettu konsepti, uusi tapahtumapaikka, tasokas seminaariohjelma, laaja näytteilleasettajakattaus ja oheistapahtumat houkuttelivat paikalle edellisiä vuosia enemmän kävijöitä. ”Spontaani palaute oli lähes poikkeuksetta erittäin positiivista”, kertoo tapahtuman järjestäjä Petri Hiltunen Managemen Eventsiltä. ”Korviimme kantautui valtava määrä kehuja näyttävästi toteutetuista osastoistanne”, Hiltunen jatkaa kiittäen mukana olleiden yritysten panosta uuden ja elämyksellisen tapahtumaympäristön toteutuksessa. Kongressimessut oli luvannut uutta ja tarjosi sitä.

 

Messukeskuksen kokous- ja tapahtumamaailman uusi brändi Siipi esittäytyi Kongressimessuilla.

Lupaus on yrityksen sielu

Yli 200 brändi-ilmein somistettua osastoa loivat labyrinttimäisen tapahtuma-alueen, jonka läpi kuljettuaan kävijä päätyi areenalle, jonka lavalla kuultiin hätkähdyttäviä puheenvuoroja.

”Brändi on paska sana”, täräytti brändiasiantuntija Timo Kiuru puheenvuoronsa alkuun. ”Tärkeämpää on sukeltaa pinnan alle ja näyttää mitä kulisseissa tapahtuu.”

Seminaariohjelman yksi keynotepuhujista on The Unthinkablen perustaja ja toimitusjohtaja, Timo Kiuru. Globaalisti työskentelevä luova johtaja on työskennellyt maailman johtavien brändien kuten Samsungin, McLarenin, Googlen, Minin, Cosmopolitanin ja Microsoftin kanssa. Amerikkalainen Connect Corporate -lehti valitsi Kiurun vuonna 2016 ainoana eurooppalaisena 40 vaikutusvaltaisimman alle 40-vuotiaan joukkoon kokemuksellisen markkinoinnin saralla maailmassa. Näyttöä löytyy sen verran, että jatkan brändihimosta kertovan puhujan kuuntelua muistiinpanoja näpytellen.

Brändigurun mielestä strategiaa korostetaan liikaa – ansaita voi joko kopioimalla tai luomalla uutta. Yritys ei tarvitse isoa markkinointibudjettia menestyäkseen. Tärkeämpää on lupaus, joka erottuu muista. Lupaus on yrityksen sielu, Kiuru jatkaa ja kehottaa yrityksiä katsomaan taaksepäin eikä eteenpäin. Omaa toimintaansa voi arvioida vastaamalla kysymykseen: olenko toiminut lupaukseni mukaisesti?

”Missä luovuutta sitten tarvitaan?”, Kiuru vastaa esittämäänsä kysymykseen havainnollistavan kaavion avulla. Jokaisella tavoittavuus-, tuotantoarvo- ja syvyysakselilla kaivataan hänen mielestään luovuutta. Kiuru huomauttaa, että Suomessa syvyys unohdetaan liian usein ja käyttää esimerkkinä vahvoja henkilöbrändejä. Kumpi artisti muistetaan kymmenen vuoden kuluttua: Cheek, joka esittelee musavideoillaan cooleuttaan vai Beyonce, joka käsittelee tummaihoisen naisen roolia yhteiskunnassa?

 

Häissä yhdistyy kaikki parhaan tapahtuma elementit, jotka on hiottu jokaista yksityiskohtaa myöten. Kuva: Aegean Wedding Photography, Unsplash

Huomio x kokemus = liiketoiminta

Kiurun onnistuneen liiketoiminnan ja markkinoinnin kaavassa kerrataan huomiota ja kokemuksia. Tapahtumat ovat paikka saada asiakkaan huomio ja kerryttää kokemuksia, jotka tapahtuman kävijä yhdistää brändiin. Kiurun mukaan häät ovat loistava esimerkki tapahtumasta, missä yhdistyy kaikki täydellisen tapahtuman elementit valmisteluista ja polttareista seremoniaan ja teeman mukaiseen ohjelmaan aina juhlatilaisuuden jälkeiseen nostalgiaan. Parhaimmillaan tapahtuma on kokemus, joka muistetaan koko loppuelämän.

Meidän tulisi huomioida, että päätöksistä 90 % tehdään tunnepitoisesti ja 10 % rationaalisesti, Kiuru lainaa puhujakollegaansa Tuija Seipelliä. Hän muistuttaa, että nykyisin verkosta ostetaan, mitä halutaan, minkä vuoksi kadunvarsimyymälöiden tulisi tarjota elämyksiä, jos ne mielivät saada asiakkaita. Esimerkkinä Timo esittelee Off White -vaatemerkin myymälää, joka kutsuu astumaan viidakkoon ja huomauttaa, että Suomessa aliarvioidaan kauneutta.

 

Mitä asiakas haluaa?

”We are free to do what you want. But you are not free to want what you want.” Timo asettuu hetkeksi asiakkaan rooliin siteeratessaan Arthur Schopenhaureria. Halusimme tai emme, media, teknologia ja brändit määräävät mitä haluamme haluta. Teknologia muokkaa käyttäytymistämme ja sosiaalinen media on tehnyt sitä alle vuosikymmenessä. Esimerkiksi puhelimet ovat muovanneet sitä, milloin haluamme puhua ja milloin kirjoittaa. Nyt haluamme kirjoittaa.

 

Teknilogia ja sosiaalinen media muokkaavat käyttäytymistämme halusimme tai emme. Kuva: Jacob Ufkes, Unsplash

Kiuru uskoo, että jatkossa meidän tulee olla enemmän sitä, mikä tekee meistä ihmisiä. Markkinoilla on jo robotteja, jotka ovat ihmistä parempia rakastajia! Tulevaisuudessa haluamme tuotteita, jotka ovat lemmikin tavoin osa elämäämme.

Brändimarkkinointi tulevaisuudessa

Some on tehnyt meistä liikaa algoritmin orjia. Ei kolmessa sekunnissa pysty kertomaan mitään! Luova johtaja ennustaa, että tulevaisuudessa halutaan tietää miltä, brändi kuulostaa.

Kiuru muistuttaa, että tärkeintä on yrityksen henkilökunta ja uskolliset asiakkaat. Kannattaakin keskittyä ihmisiin, joilla on samoja arvoja. Hänen mukaansa suomalaisten vahvuus on omituisuus. ”Meidän pitää olla omituisia, koska emme ole halvimpia.”

Tulevaisuuden markkinoija lesoo vähemmän ja näyttää olevansa aito ihminen, joka välittää, Kiuru tiivistää.

 

Tärkeintä on keskittyä olemassa oleviin uskollisiin asiakkaisiin. Kuva: Anthony Delanoix, Unsplash

Tapahtumamarkkinointi tulevaisuudessa

Tapahtumamarkkinointi tulee kuolemaan, Kiuru ennustaa ja perustelee väitettään, ettei tapahtumaa voi suoraan kopioida verkkoon. Siitä puuttuu kokemuksellisuus. Kiuru myöntää, ettei vielä tiedä miltä tulevaisuuden tapahtumamarkkinointi tulee näyttämään, mutta arvelee sen olevan fyysisen ja digitaalisen tapahtuman yhdistelmä. Ei kopiota.

Tutkimukset osoittavat, että digitalisoituneessa maailmassa kasvokkain kohtaamiset ovat entistä tärkeämpiä. Kävijämääräänsä nostanut Kongressi 2018 -tapahtuma on osoitus siitä, että tapahtumat vetävät vielä vieraita puoleensa. Sisällön lisäksi kävijät arvostavat tapahtuman tarjoamia mahdollisuuksia verkostoitumiseen. Digitaalisilla sovelluksilla ja -kanavilla voi elävöittää kokemusta entisestään.

Voit tutustua Messukeskuksen lisätyn todellisuuden, digital signagen, verkkokaupan ja diginäkyvyyksien mahdollisuuksiin täällä sekä kokous- ja tapahtumapalveluihin täällä.

 

Markkinointiterveisin,

Kaisa