Suvi Kinnunen -

Visiolla vuorenhuipulle

visioblogi

Paljon on puhuttu Suomen vision puutteesta. On lisävelkaa, irtisanomisia ja muuta negatiivista uutisotsikko toisensa jälkeen. Suomella on lähitulevaisuudessa ratkaistavana julkisen talouden haasteita, elinkeinoelämän uudistamista ja kiihtyvään ilmastonmuutokseen sopeutumista. Kilpailukyvyn säilyttäminen ja ennakkoluulottomuus ei koskaan ole ollut tärkeämpää – ensiaskel muutoksiin vastaamiseen on yhteinen visio, jota kohti pyrkiä.

Vision tärkeys tapahtumissa

Ilman suuntaa ei kannata toimia. Visiota voisikin kuvata vuorenhuipuksi, joka siintää kaukana horisontissa ja unelmissa. Tapahtuman suunnittelussa ensimmäinen askel on visio. Idea, jonka ympärille tapahtuman punainen lanka ja teema kietoutuvat. Vision tulee olla rohkea ja pyrkiä tarpeeksi korkealle – mieti hetki, mikä olisi paras mahdollinen lopputulema tapahtumallesi ja muodosta visio sen pohjalta.

Tavoitteellisuus varmistaa tapahtumista saatavan hyödyn maksimoimisen. Aseta tapahtumallesi selkeät tavoitteet – pyritkö esimerkiksi uusiin liideihin, työhyvinvointiin, verkostoitumiseen tai asiakasuskollisuuteen? Onko asettamasi tavoitteet mitattavia ja miten?

visioblogi2

 

Miten kiteyttää visio?

Muodosta visio pohtimalla tapahtuman olemassaolon syitä, tavoitteita ja osallistujia. Uskalla unelmoida ja tähtää aina niin korkealle, kuin mahdollista. Epäonnistumista ei kannata pelätä liiaksi, joten älä epäröi asettaa itsellesi koviakin tavoitteita.

 

Kokeile esimerkiksi seuraavia apukysymyksiä vision muodostamiseksi:

Miksi tapahtuma järjestetään?

Millainen asema tapahtumalla tulee olemaan toimintakentässään?

Onko pyrkimyksenä kansainvälinen toiminta?

Mitä haluat sidosryhmien ajattelevan tapahtumastasi sitä ennen ja sen jälkeen?

Mitä haluat tapahtumallasi saavuttaa?

Millaisella aikajänteellä toteutat visiotasi?

Miten mittaat onnistumista?

 

Kuvittele tapahtumaasi polkuna, joka määräytyy asetettujen tavoitteiden perusteella

Mitä tuntemattomampi seutu on kyseessä, sitä luultavammin tarvitset kartan opastamaan tien vuorenhuippua kohti. Reittiohjeita voi olla hankala muistaa ulkoa, ellei polkua ole kulkenut koskaan aiemmin. Mitä useammin kuljet tietystä kohdasta, kuljet siitä luultavasti seuraavalla kerralla uudelleen. Ota kuitenkin huomioon, että joskus tutulta reitiltä poikkeaminen avartaa ja antaa uusia näkökulmia. Hyväksi todettujen reittien käyttö on sallittua ja ne voivat tehostaa matkantekoa. Oikoreitit eivät yleensä ole tie onneen, sillä niitä käyttämällä voi eksyä pahastikin ja lopputuloksena on kääntyminen takaisin ja matkan pidentyminen.

Mikäli tavoitteena on erityisen makea maisema, on usein valittava haastavampi reitti. Tällöin valmistautuminen vaatii enemmän aikaa ja vaivannäköä. Samalla vision merkitys korostuu entisestään eivätkä apukädetkään usein ole haitaksi. Matka saattaa olla pitkä, joten usein se on pilkottava osiin – välillä on hengähdettävä ja vilkaistava karttaa uudelleen.

 

SUOMI_pitkospuut_900x500

Matka tulee lopulta päätökseensä

Voi olla, että vuorenhuippu jää saavuttamatta, mutta mikäli tavoite oli tarpeeksi korkea, ei maisema hieman alempanakaan jätä kylmäksi ja haastetta jää myös seuraavaa reissua varten. Lopuksi koko reitin pohtiminen on hyödyksi: onko matkalla kohtaa, missä joku muu voisi olla avuksi? Otatko seuraavalla kerralla saman reitin, hieman haastavamman vai haluaisitko keventää taakkaa?

Minne matka?

Uusia kohteita ja reittejä löydät esimerkiksi Matkamessuilta! Isänmaallisiin maisemiin pääset Kokoustamossa. Suomen luontomaisemat johdattavat uuteen SUOMI-tilaan, jossa kokoontuu juhlavuoden kunniaksi 100 vierasta. Torstaina 19.1. pidettävään SUOMI-tilan lanseeraustilaisuuteen oli yli 500 halukasta, joista nopeimmat pääsevät nauttimaan aisteja herättävästä, kanervametsämaisesta tilasta, upeista Suomi-tarjoiluista ja mielenkiintoisista puheenvuoroista. Tunnelmia täältä luvassa pian lisää!