Suvi Kinnunen -

Vinkkejä juhlien somistukseen

Kun suunnittelet juhlia, suunnittelet elämystä, johon jokaisella yksityiskohdalla on merkitystä, sillä kaikki kutsuista sisältöön jättää muistijäljen osallistujien mieleen. Somistuksella on keskeinen rooli muistikuvien ja viimeistellyn tunnelman luojana. Somisteiden avulla herätetään valittu teema eloon ja tehdään vaikutus osallistujiin.

Ennen somistuksen suunnittelua, käy valitsemasi juhlatila tarkkaan läpi, sillä esimerkiksi käytävään ja halliin ei välttämättä toimi samanlaiset koristeet tai kiinnitystekniikat.

Aloita juhlasomistuksen suunnittelu tilan mittasuhteista.

Aloita tilan mittasuhteista ja budjetista

Ensimmäisenä sinun tulee ottaa huomioon valitsemasi juhlatila ja sen mittasuhteet. Ota ylös huoneiden pituudet ja leveydet. Kuinka korkea tila on? Somistusta suunnitellessasi kannattaa ottaa huomioon myös budjetti: kuinka paljon budjetti antaa somistukseen myöten? Panostetaanko suuriin linjoihin vai lisäksi yksityiskohtiin, jotka viimeistelevät kokonaisuuden. Mitä materiaaleja käytetään? Esim. iso tila voi olla kustannustehokkaampi värjätä valoilla kuin metritolkulla kangasta. Voisiko jossain käyttää kierrätysmateriaaleja? Tai jos juhlat kestävät pari päivää valitse kukat jotka kestävät sen aikaa hyvinä. Lisäksi mieti ajankohtaa, jolloin tilaisuus järjestetään – myötäile somistuksella teemaa, ja ota myös huomioon vuoden- ja kellonaikaan liittyvät elementit. Jos haluat repäistä järjestä pikkujoulut kesällä ja kesäiset juhlat joulukuussa!

Pidä kohderyhmä tiukasti mielessä

Pidä kohderyhmäsi mielessä ja yritä miettiä keinoja, jolla voit tehdä vaikutuksen juuri heihin.  Mieti myös työvoimaa ja käytettävissä olevaa aikaa, sillä juhlatilan koosta riippuen somistus on aikaa vievä työvaihe, johon kannattaa allokoida tarpeeksi käsiä ja minuutteja.

Hae inspiraatiota

Hae inspiraatiota juhlasomistukseen esimerkiksi Pinterestistä, joka on pullollaan toinen toistaan hienompia asetelmia, kattauksia ja koristeita. Muiden hyväksi toteamat keinot ovat turvallisempi vaihtoehto toteutukseen ja hahmotat tulevan kokonaisuuden paremmin. Myös tapahtumataloilla ja catering-yrityksillä on paljon kokemusta ja viimeisintä tietoa trendeistä – kysy rohkeasti ideoita.

Väriä voi tuoda tilaan myös valaistuksen avulla.

Päätä teeman värit 

Somistukseen valitulla värillä on iso merkitys yleisen ilmeen ja juhlien tunnelman kannalta. Varsinkin yritysjuhlia järjestettäessä kannattaa miettiä, miten somistuksen saisi nivottua brändisi väreihin parhaiten. Teemavärin tulisi näkyä jo juhlakutsuissa. Harkitse myös väriteeman jatkamista pukukoodiin! Yksi hyvä tapa tuoda haluttua väriä somistukseen on kukkien muodossa. Tuoreet kasvit ovat yleisesti ottaen aina hyvä valinta, sillä ne raikastavat ja elävöittävät tilaa kuin tilaa. Valittua väriä kannattaa kuitenkin viljellä harkiten ja yhdistää se neutraaleihin sävyihin. Valoilla saat helposti isojakin pintoja värjättyä teeman mukaisesti. Valoilla voit myös korostaa haluttuja alueita ja ohjeistaa esim. liikkumaan tilasta toiseen.

Somistus alkaa sisäänkäynniltä

Somistukseen kannattaa panostaa muuallakin, kuin päätilassa. Erityisesti sisäänkäynnin kohdalla kannattaa pitää huoli, että vieraat saavat esimakua illasta. Kannattaa harkita teeman nivomista vieraiden saapumisen yhteyteen – jos teemana on risteily, jaa vaikkapa maihinnousukortit. Jos taas teemana on esimerkiksi seikkailu, kokeile antaa vieraille kartat, jotka johdattelevat omalle paikalle. Ole luova, sillä mitä erikoisempi ja luovempi idea, sitä paremmin se painuu vieraiden mieleen!

Luo intiimi tunnelma

Isot tilat ovat hyviä runsaan lattiatilansa ansiosta. Korkeat tilat saattavat kuitenkin vaikuttaa avarilta ja hieman kolkoilta. Luo juhlatunnelmaa somistuksen avulla: mikäli haluat tuoda kattoa alemmaksi, se onnistuu kätevästi ripustamalla somisteita – kokeile esimerkiksi ilmapalloja, jotka ’tippuvat’ katosta.

Ilmapallot luovat intiimiä tunnelmaa hieman avaraankin tilaan.

Hyödynnä seinätilaa ripustamalla seinille kuvia ja valokuvia. Yksi hyvä ajatus on täydentää seinää illan mittaan esimerkisi polaroid-kameralla otetuilla kuvilla. Tämä myös lisää osallistujien personoitua asiakaskokemusta ja herättää varmasti mielenkiintoa. Iltajuhlissa kannattaa harkita erilaisten valosarjojen hyödyntämistä, sillä niillä ne ovat helppo ja suhteellisen edullinen tapa luoda tunnelmaa juhlatilaan. 

Muista kuvausseinä

Kuvausseinä kruunaa juhlat! Monet laittautuneista vieraista arvostavat varmasti mahdollisuutta kuvaukseen. Kuvausseinä voi samalla toimia myös sisustus- ja somistuselementtinä. Mikäli mahdollista, kannattaa kuvausseinään laittaa tapahtuman virallinen hashtag näkyville, jotta ihmiset osaavat jakaa kuvia sosiaalisessa mediassa oikean aihetunnisteen alla. Näin tilaisuutesi saa myös lisänäkyyvyttä sosiaalisessa mediassa.

Mieti myös teemaan sopivaa rekvisiittaa kuvauspisteelle.

Hyödynnä ruokaa

Syömme ensin silmillämme ja kattaus on puoli ruokaa. Ruoka ja kattaus on myös oivallinen elementti osana somistusta. Miten olisi esimerkiksi suklaasuihkulähde tai karkkibuffet? Tarjottavat voidaan valita halutun väriteeman mukaan ja samalla tarjoat viihdyttävän ohjelmanumeron juhlavieraille. Toinen makea vaihtoehto on karkkibuffet, jossa tilaisuuden teemaa voidaan toistaa esimerkiksi karkkien värien ja muotojen muodossa. 

 

Somistus on vaihe, joka kruunaa juhlasi. Tuleeko sinulle mieleen hyviä somistusvinkkejä? Laita ne meille Twitterissä hashtagilla #timanttinentilaisuus

Vielä kerkeät hyödyntämään alennuskoodin!

Kokouspaketit 60 €/hlö, kun järjestät uuden tilaisuuden ennen 30. kesäkuuta. Ilmoitathan varauksen yhteydessä koodin #aarre17.

Tarjouspyyntöön täältä!

Toivottavasti keskikesän juhlat sujuivat hauskoissa merkeissä,

Suvi