Kaisa Siipilehto -

Detox-kuuri kiireiselle

Usvasta Loistoon -aamussa kuljettiin polku kirjaimellisesti aamuhämärästä loisteliaaseen päivään. Kaunis aamu valkeni Kokoustamossa. Talvipuutarhamme kabinettiin oli katettu aamiaispöytä täyteen suomalaisia makuja suoraan SUOMI-aamiaismenusta. Sopivan kirpakka marjasmoothie tarjosi vitamiinipyräyksen ja lähipaahtimon kahvi karisti viimeisetkin unihiekat silmistä. Ompputarhan tuorepuristettu menu huuhteli rukiisen SUOMI-riisipiirakan kuohkean lehtipersiljamunavoin ja ruisgranolan kurkusta alas. Auringonsäteet puskivat sisään lasikatosta ja herätteli uteliaat itsestä ja hyvinvoinnista kiinnostuneet kuulemaan alkavaa ohjelmaa.

Liiketoimintajohtajamme Kristina välitti alkuun ilouutisia menestyksekkäästä kongressikesästä. Helsingin vetovoima yllätti järjestäjät ja kongressivieraita saapui yli odotusten. Onnistumiset ovat parasta Suomi-PRää toimitusjohtajamme Anni Vepsäläisen sanoin ennätyksien kongressikesästä. Yli 25 000 delegaattia jätti pääkaupunkiseudun yrityksille yli 40 miljoonaa euroa. Hyviin tuloksiin päästään pitkäjänteisellä yhteistyöllä, painottaa Vepsäläisen lisäksi kumppanimme Mervi Toivonen Visit Finland ja Ines Antti-Poika Helsinki Marketing Oy:stä.

Messukeskuksella on sormensa pelissä yhteisen hyvän vuoksi. Osuuskuntamme tarkoitus on edistää suomalaista elinkeinoelämää mahdollistamalla tuloksellisia kohtaamisia – talousvaikutuksemme on vuosittain 250 miloonaa euroa. Uudistamme jatkuvasti tiloja ja palveluitamme: uusien digipalveluiden ja AR-sovelluksen lisäksi uudistetut kokoushuoneet USVA ja NAMU avaavat ovensa astetta aistillisempaan kokouspäivään. Hotelli remontoidaan täysin ensi vuonna ja loistelias tapahtumahotelli avataan upouutena 2019. Tapahtumien lisäksi tapahtuu siis paljon koko ajan. Säännölliset ja uudet projektit vaativat hyvää ajankäytön hallintaa. Odotammekin innolla Anna Perhon detox-kuuria kiireiselle näin vauhdikkaan syyskauden alkaessa. Koko sali odottaa korva tarkkana ohjeita arjen ajanhallintaan.

Perho astelee paikaltaan yleisön eteen. Hän on kirjoittanut neljä selfhelp-kirjaa, joissa käytännön kokemukseen ja tutkimustietoon perustuvien vinkkien siivittämänä hän kannustaa ja haastaa uudenlaiseen suhtautumiseen arjesta, vapaa-ajasta, kiireestä ja työelämästä. Tällä kertaa tarkastelemme ajankäytön hallintaa kirjailijan kuukaudenvanhan Antisäätäjä-oppaan oppeihin pohjautuen. Jo alkuun Anna painottaa unen merkitystä: ”Suomalainen nukkuu keskimäärin 6,5 tuntia yössä. Se on liian vähän.” Perho mainitsee myös tutun kolmijaon: 8–8–8 eli kahdeksan tuntia unta, kahdeksan tuntia töitä ja kahdeksan tuntia vapaa-aikaa. Siihen päälle vielä viikonloput ja lomat – voiko joku vielä väittää ettei omaa aikaa ole tarpeeksi? Kiire on yleisesti hyväksytty selitys. Kun kiireellä perustelee miksei ehdi kaverin kanssa kahville tai töissä vastaamaan kollegalle, vastaanottaja katsoo selityksen usein läpi sormien saadakseen hyväksyttävästi käyttää samaa tekosyytä myös itse tilanteen vaatiessa.

Kiire on illuusio. Kiireistä ihmistä pidetään tärkeänä. Tosiasiassa se voi olla näennäistä. Päivän aikana on ehkä tehnyt paljon kaikkea mutta aikaansaannokset ovat vähäisiä. Työpäivän mittaan tulee keskimäärin 12 keskeytystä, joista kestää 8–12 minuuttia päästä takaisin flow-tilaan. Aina online -tila sähköpostin ääressä vähentää tutkitusti 40% työtehosta. Perho kehottaakin seuraamaan omaa tekemistään ja työskentelyä. Voit pitää aikapäiväkirjaa huomataksesi mitä oikeasti olet tehnyt. Sähköpostin voi katsoa 2–3 kertaa päivässä. ”Kyllä maailma pärjää ilman minua. Ainakin seuraavat pari tuntia”, Anna naurahtaa.

Ihminen, joka heikosti osaa aikatauluttaa ja suunnitella omaa ajankäyttöään joutuu reaktiivisesti väistelemään luoteja ja iskuja. 72 % suomalaisista ei suunnittele työpäiväänsä ja 71 % kokee itsensä kiireiseksi. ”Näettekö tässä yhteyden. Minä ainakin”, Anna innostuu kertomaan lisää ihmisten koottuja selityksiä. Hänelle on heitetty pallo, että elämän ennalta suunnittelu vie mahdollisuuden spontaaneilta asioilta. ”Kuinka moni edes lähtee spontaanisti sinne kahville?”, Anna heittää pallon takaisin.

Ajankäyttö onkin arvojen hallintaa. Oman ajan jakaminen tulisi vastata kysymykseen Mitä haluan saada aikaiseksi? -kysymykseen sen sijaan, että pohdimme Mitä kaikkea pitää tehdä? Suorittamisen tulisi olla hauskaa! Täytä siis kalenteria asioilla, jotka ovat sinulle tärkeitä ja jotka tuottavat hyvää oloa. ”Tee vähemmän. Älä sano kaikelle kyllä”, Anna kehottaa. Päivitä kalenteria myös ajatuksella ”Jos ei tätä niin mitä tilalle?”. Älä siis jää puimaan ongenlmatilanteita vaan mieti millainen olisi unelmatilanne. ”Menestys on sitä, että ihminen kehittyy niillä osa-alueilla, joiden parissa hän viihtyy”, Perho kiteyttää. Alan Lakein sanoin ajankäyttö määrittää kohtalosi.

Nykypäivänä korostuu itseohjaamisen taito. Miksi pitäisi erotella työ ja arki, kun työpäivän aikana ajattelee illan aikataulua ja iltaisin valmistautuu seuraavaan työpäivään? Tavoitellaan hyvää elämää – ei erotellusti hyvää työelämää ja hyvää vapaa-aikaa.

Muistikirjan täydeltä ajatuksia, perusteluja, tutkimustietoa ja vankkaa vinkkausta kiitän Annaa kolmen vartin tehokkaasta detox-kuurista. Anna varottaa olevansa vaikeuksissa. Kirjansa myötä hän on poistanut itseältään mahdollisuuden myöhästelyyn. Näin voi siis käydä sinullekin, joka nappasit mukaasi ”Luettuasi tämän kirjan sinulla ei ole enää koskaan kiire” -väitteellä varustetun uutiskirjan. Mutta mitä sitä pelkäämään. Lakataan säätämästä ja aletaan elää!

Valaistuneena aamuhämärästä ja kiireisen utopiasta matkamme jatkuu vielä tallustellen läpi kokousmaailmamme. Kierros uudistettuihin tiloihin esittelee vuoden aikana uuden ilmeen saaneita aula- ja kokoustiloje sadan hengen SUOMI-salista, pyöreään saliin, neuvotteluhuoneeseen ja loisteliaaseen kabinettiin. USVA on kokoushuoneistamme uusin. Kesän jälkeen ovensa avannut tila herättää 40 kokoustajaa astetta aistillisempaan päivään. ”Usvaan pitää varata seuraava tilaisuus”, hihkuu ihastunut kävijä.

Kiitos, kun otit päivästäsi aikaa vierailulle Usvasta Loistoon. Toivottavasti aamupäivän anti antoi buusia päivään ja pitkälle syksyyn, ehkä jopa eväitä pidempiaikaiseen elämänmuutokseen. Annaa kuunnellessa innostuu ihan tekemään muutoksia arkirutiineihin vaikka liskoaivomme sitä vastaan taistelisikin.

Ilolla vastaanotimme myös palautettanne tilaisuudesta. Kärjessä loisti henkilökunnan palvelualttius (3,82/4) ja toiseksi tilaisuus vastasi odotuksianne (3,76/4) yleisarvosanan ollessa myös huippulukemissa (3,59/4). Näihin kommentteihin on mukava lopettaa ja toivottaa loisteliasta syksyn alkua!

”Pidin erityisesti ystävällisen henkilökunnan vuorovaikutuksesta kutsuttujen vieraiden kanssa. Myös Messukeskuksen ajankohtaiset kuulumiset oli mielenkiintoinen. Paljon uutta on tapahtunut sitten viime kuulemani. Anna Perhon esitys oli erittäin hyvä ja ”kolahti” varmaan jokaiseen salissa istuvaan henkilöön.”

”Erinomaisesti suunniteltu tilaisuus. Ajallisesti sopivan kestoinen. Tarjoilut todella maittavia ja henkilökunta erittäin ystävällästä ja palvelualtista. Ihana aamu!”

”Kaikesta. Messukeskuksen esittely oli hyvä ja mielenkiintoinen. Anna Perhon esitys oli hyvä ja sopivan mittainen. Tarjoilut olivat erinomaiset, kiitos. Kokoustilat ovat jo tutut ja ne ovat toimivat. Tilat sopivat useisiin meidän tarpeisiimme, ja ne tuli laitettua nyt kertaalleen muistiin.”

 

Kaisa

 

Pst. selaa tilaisuuden kuvakarusellia – videoon tiivistettynä aamupäivän tunnelma.